Lån uten sikkerhet når man trenger det som mest!

Ifølge nrk.no er det mer enn 175 000 nordmenn som har tatt opp forbrukslån, mens 567 000 av oss har kredittkortgjeld. Det er med andre ord tydelig at det norske folk fra tid til annen har behov for lån uten sikkerhet dersom uforutsette utgifter plutselig dukker opp. Man bør imidlertid huske på at slike lån har relativt høy rente.

Både forbrukslån og kredittlån kan kategoriseres som lån uten sikkerhet. Dette betyr at banken man søker lån hos ikke stiller sikkerhet i låntakers eiendeler. Istedenfor kompenserer banken med å skru opp renten slik at de sikrer seg inntjening. I tillegg kommer ulike gebyrer. Så når er det egentlig innafor å ta opp lån uten sikkerhet?

Bør kun brukes i nødstilfeller

Dersom man er i en situasjon der man ikke har råd til å betale regningene sine på fast basis, bør man ty til andre hjelpemidler enn lån uten sikkerhet. Stort sett er det best å ta opp denne type lån dersom man kan betale pengene tilbake ved neste lønn, eller i hvert fall raskest mulig.

Jo lenger man drøyer tilbakebetalingen, jo dyrere vil lånet i sin helhet bli. Husk på at man ikke bare skal betale tilbake selve lånebeløpet, men også renter. På grunn av dette er forbrukslån noe man bør bruke kun i nødstilfeller. Forbrukslån eller kredittkort skal aldri sees på som en inntekt. Dette er penger man låner.

Dette er smart å bruke pengene på

Dersom man oppdager at oppvaskmaskinen sin er ødelagt noen dager før lønn, og det er helt krise, kan et forbrukslån være en grei løsning. Et lån uten sikkerhet hjelper personen å finansiere nødvendigheter når vedkommende ikke har penger til det selv. Det samme gjelder for eksempel dersom bilen må på verksted, og man er avhengig av bil.

Noe annet mange velger å bruke forbrukslån på, er refinansiering av mindre smålån som ofte er ganske dyre. Dette gjør at man kan spare mye penger hver måned, dersom man får innfridd mange lån med høy rente. Ved å refinansiere kan man konsentrere seg om ett større lån, istedenfor ti små. Slettes ikke dumt å bruke forbrukslånet på!

Dette bør man ikke bruke pengene på

Det er mange fallgruver når det kommer til lån uten sikkerhet, og mange nordmenn går i fellen og bruker pengene på unødvendigheter. Dersom man tar opp 10 000 kroner i forbrukslån for å kjøpe den feteste mobiltelefonen eller en ny veske – bare fordi det gir status – er man på feil spor. Spesielt om man ikke kan betale tilbake pengene raskt!

Hvis man tar opp et forbrukslån på, la oss si 10 000 kroner, og har lengste nedbetalingstid på fem år, vil dette bli mye dyrere enn 10 000 kroner totalt sett. Man må regne med både etableringsgebyr, termingebyrer og ofte høye renter. Man bør se på den effektive renten før man rakker ja til lån, siden denne inkluderer alle kostnader.

Vurder andre alternativer

Et forbrukslån kan ofte være en god idé dersom man har en god nedbetalingsplan og ikke sløser bort pengene på ting man egentlig ikke trenger – som dyre ferier. Det kan imidlertid være greit å vurdere andre alternativer, da dette som regel vil bli billigere enn et lån uten sikkerhet. Man bør for eksempel vurdere å spare opp penger.

Det er ikke alltid man har tid til å spare opp penger dersom en plutselig og uforutsett utgift dukker opp. I slike tilfeller kan det også være nyttig å forhøre seg med foreldre, slektninger eller venner om det kan være mulig å ta opp et privat lån. Dette vil som regel bety at man slipper renter.

Konklusjon

  • Lån uten sikkerhet bør gå til nødvendigheter og uforutsette utgifter
  • Refinansiering er også smart å bruke pengene på
  • Unngå å sløse bort dyre forbrukslån på ferier, klær og unødvendigheter

Dersom man plutselig får et akutt behov for ekstra penger, kan det å ta opp et forbrukslån være en grei hjelp. Dette er mest gunstig dersom man har anledning til å betale tilbake snarest mulig, da dette gir færre kostnader. Man bør ikke sløse bort lånte penger på luksusvarer man ikke trenger. Tenk fornuftig!